Arbetslivsintroduktion

 
 
Arbetslivsintroduktion (intro) är ett program man kan välja att ingå i efter att sjukdagarna hos FK har tagit slut. Efter 2,5 år ska man nämligen vara frisk eller färdigutredd inom sjukvården för att på så vis kunna söka sjukersättning. Det är Arbetsförmedlingen som har hand om intro och det pågår i tre månader. Tanken med programmet är att utreda arbetsförmågan och därefter antingen vara frisk eller åter söka sjukpenning/ersättning med hjälp av det som framkommit.
 
Mina sjukdagar tar slut i augusti  och därför hade vi idag ett infomöte tillsammans med FK och AF. Eftersom jag jobbar på AF så har jag fått en handläggare från en annan stad. Nu är min handläggare på FK sjukskriven och då fick jag träffa en annan handläggare i hennes team. Bland det första jag fick reda på var att FK begärt ett yttrande från FMR (försäkringsmedicinsk rådgivare, alltså läkare på FK) på min TMU som gjordes i våras. Detta uttalande var alltså från april men jag hade inte fått veta något förrän idag. Läkaren har bland annat sågat min diagnos och påstår att eftersom det inte går att finna medicinska fynd så är det inte heller någon sjukdom, ungefär. Med andra ord så är jag frisk (Halleluja!) och han ser ingen risk med fysisk aktivitet. Väldigt oproffsigt yttrande med flera direkt felaktiga påståenden.
 
Nu är det så att handläggarna på FK läser dessa yttranden ungefär som en Bibel. Jag hade ingen möjlighet att läsa igenom yttrandet på plats men anade att det inte skulle vara någon rolig läsning och därför frågade jag handläggaren om det går att fråga FMR vad denna menar om oklarheter skulle finnas. Svaret blev att om en överklagan skulle vara aktuellt i framtiden så kan man på så vis klaga på yttrandet, någon annan kontakt var inte möjlig. AF handläggaren började direkt att ifrågasätta yttrandet då han samtidigt skummade igenom TMUn men kritiken liksom rann av FK eftersom man inte ifrågasätter Bibeln. Nu är jag ganska van att bli kränkt av läkare så min reaktion var att skratta. Det är så otroligt inkompetent skrivet men lik förbannat kommer det antagligen att vara en stor kugge i hjulet framöver. Mina tankar gick direkt till att denna läkare måste ha förstört livet för många, många människor. Hos mig växte hornen ut och detta yttrande kommer jag i framtiden att såga längst fotknölarna.
 
Hur som helst så kom vi fram till att utreda min arbetsförmåga under dessa månader, precis vad jag ville. Jag vill ha på papper att jag inte har någon arbetsförmåga. Skulle vi mot all förmodan hitta någon förmåga så är ingen gladare än jag, dock inte så troligt. Under denna tid är jag beredd på att försämras. Förhoppningsvis blir det ingen bestående försämring men det kan man inte veta förrän det är för sent...